Spring naar inhoud

iPhone-kinderapp: Bobbi naar de dierentuin

november 3, 2010

Mijn dochter is groot fan van de boekjes van het beertje Bobbi. In 2002 verschenen de eerste 4 boeken over het beertje Bobbi bij uitgeverij Kluitman. De verhalen zijn geschreven door Ingeborg Bijlsma en Monica Maas. Er zijn inmiddels meer dan een miljoen Bobbi-boeken verkocht. De boekjes hebben herkenbare thema’s als speelgoed, dierentuin, logeren, zindelijk worden, sinterklaas, leren lezen en tellen.

Groot was mijn verwachting toen ik hoorde dat er naast een website en iPhone app gelanceerd werd. Het is het verhaal dat Bobbi naar de dierentuin gaat. De illustraties zijn erg mooi en verzorgd. Als lezer ga je mee naar de dierentuin met Bobbi en ontmoet je apen, pinguins, olifanten en nog veel meer dieren! Je ontdekt de dierentuin door de afbeeldingen te bewegen en te luisteren naar echte dierengeluiden.


 
Film en prentenboek
Mijn dochter wordt helemaal vrolijk van het muziekje als je de app start. Je hebt als lezer twee keuzes: het boek als animatiefilm bekijken en het prentenboek pagina voor pagina voor te laten lezen. In de videofilm (die mijn dochter helemaal leuk vond en prima zelfstandig bekeken kan worden) zie je als lezer bewegende animaties van Bobbi, in de pagina-weergave staat alles stil. Bij de instellingen kun je het volume regelen en kun je ook instellen dat de tekst wel of zichtbaar is.

Voor kinderen die kunnen lezen, is het tonen van de tekst een mooie bonus. Mijn dochter kan nog niet lezen die kijkt en luistert graag zonder de teksten. De prenten uit het boek zijn groter dan het beeldscherm, dus je zoon of dochter kan zelf door te schuiven meer ontdekken.

Navigatie
Mijn dochter drukte steeds op de knopjes van volgende/vorige pagina toen ze zelf wilde schuiven. Het blijft voor uitgevers een uitdaging waar ze de interacties en knoppen neerzetten. Kluitman heeft ervoor gekozen om zowel pijltjes-knoppen links en rechts te plaatsen als wel de hoekjes links en rechtsonder in te schakelen om de bladzijde om te slaan. Om een klein scherm als de iPhone is dat naar onze mening iets te veel van het goede als je kinderen ook nog wil laten ontdekken. Want je kunt ook nog dubbelklikken om in te zoomen. Door deze vele mogelijkheden is het voor kinderen iets lastiger om te navigeren.

Het is helaas geen interactief kinderboek, de karakters in het verhaal bewegen niet als je er op klikt. Het is een kijkboek. En als ik eerlijk ben, dan pak ik liever een echt boekje van Bobbi. Het begin is er zeker, maar ik hoop dat er in de tweede app meer gekeken gaat worden naar de mogelijkheden van de iPhone en vooral de iPad. Deze app is wel te gebruiken op de iPad maar de illustraties worden wel minder mooi als je ze opblaast.  

Nog een tip voor de auteurs: op een iPad en iPhone kom je bij het bezoeken van de website op bobbi.nl/mobiel terecht en daar is niet veel te beleven helaas. Gemiste kans!

Downloaden: Bobbi gaat naar de dierentuin (0,79 euro)

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: